Love the nature, save the future!

Alle details vinden over dit bijzondere Comeniusproject, surf snel naar: www.lovethenature.yolasite.com.

maandag 15 april 2013

RO-dag 1: 15 april 2013 - De reis naar het armste deel van Roemenië

De zevende Comenius-conferentie is al weer aangebroken. Deze conferentie vindt plaats in Roemenië. Er gaat een mooi programma volgen, inclusief grotten en vampieren. Dat wordt spannend.

Onze school (en ons land) wordt vertegenwoordigd door:

  1. Mijnheer Ton Janssen
  2. Mevrouw Anneke Hilhirt
  3. Leerling Tim van Beek
  4. Leerling Aron Borsje
Omdat de reis van Boekarest naar de school erg lang duurt, is ons team al op zaterdag vertrokken naar Roemenië. Daar volgt nog een laatste ontbijt in de "moderne" wereld. 
Ontbijt in Boekarest
Mevrouw Anca Coatu heeft voor gemeenschappelijk vervoer voor alle delegaties gezorgd, omdat het dorp Puiesti (de plaats waar de school staat) nagenoeg onbereikbaar is (alleen met een trein die ongeveer 20 km per uur rijdt). Puiesti ligt ongeveer 260 km van Boekarest in de meest verlaten en armoedigste streek van heel Roemenië. De armoede is zo groot in de families van de leerlingen die hier op school zitten, dat het niet verantwoord is om onze leerlingen in gastgezinnen te laten slapen. Ze zijn door mevrouw Anca Coatu in een soort internaat, ondergebracht. De docenten slapen in een hotel.
Nagenoeg nieuwe school in een zeer arme streek
Mijnheer Janssen doet verslag:
Bij de entree van de school worden we ontvangen door de leerlingen: we krijgen volgens brood en zout. Dat is eens wat anders dan we gewend zijn.
Traditie: brood en zout bij de ontvangst
Vervolgens wordt de conferentie geopend door de jongste kinderen van de school in traditionele kleding. Zij voeren een traditionele dans uit.
Openingsdans
Na de openingsdans presenteren we als eerste onszelf en vervolgens geven Aron en Tim keurig  in het Engels aan waarom dit project zo belangrijk is. Anneke en ik zijn trots op deze 2 nozems. Ze doen het fantastisch en serieus.
Presentatie door Tim en Aron (mevrouw Hilhorst staat rechts)
Als alle scholen zich hebben gepresenteerd gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een poster. Aron en Tim maken een poster over Nederlandse natuur. Met name over vogels. Vogels voelen zich thuis in Nederland vanwege de natte voeten die ze nodig hebben.
Poster maken
Op weg naar het hotel zien we ongelooflijk dingen. Roemenië is nog niet helemaal in het nieuwe millennium geland. Dit geloofd mijn opa zelfs niet, paard en wagen is heel normaal.
Normaal plaatje in Roemenië: paard en wagen
Veel wegen zijn vaak nog zandpaden.
Het plaatsje waar de school staat was vroeger een joodse  gemeenschap. In de oorlog zijn de joodse mensen allemaal omgekomen. Dit maakt veel indruk.
Zomaar een schuur, een van de vele in de omgeving.
Overal zijn zwerfhonden.
Deze honden kunnen je nachtrust aardig verstoren.

Tot zover het verslag van mijnheer Ton Janssen. Hartelijk groet aan iedereen in Nederland ook namens mevrouw Hilhorst en Tim en Aron. Hopelijk volgt er snel meer.

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Other photos you've never had! Sorry gentlemen from Holland but you hide the truth about Romania featuring only the negative aspects!