Love the nature, save the future!

Alle details vinden over dit bijzondere Comeniusproject, surf snel naar: www.lovethenature.yolasite.com.

dinsdag 14 mei 2013

TU-dag 3 - 14 mei 2013: in de krant, kasteel, afvalverwerking, etc.


Eerst maar eens een foto van het complete Comenius-docententeam dat de conferentie in Turkije vorm geeft. Ondertussen zijn veel docenten voor ons oude bekenden geworden.

Docenten uit alle 8 landen.
Mevrouw Coppelmans heeft weer rond middernacht een verslag gemaild.
Het comeniusproject staat deze ochtend in de krant in instanbul.
In de krant: http://www.demokratgebze.com.tr/cevre-bilinci-bir-araya-getirdi-141558h.htm
Bo en Vera zijn inmiddels aardig thuis bij de gastgezinnen. Bo wordt al de tweede dochter genoemd. Vera heeft deze ochtend 'patates' als ontbijt gehad.
Ze worden elke ochtend door de schoolbus naar school gebracht.

Huis van Osman
Deze ochtend brengen we eerst een bezoek aan het huis van Osman Hamdi Bey. Dit was onder andere een beroemde schilder, aristrokraat en archeoloog. Hij leefde van 1842 tot 1910. In het huis hangen diverse kopieen van zijn werk.
Kasteel van Eskihisar
Daarna volgt een kort bezoek aan het kasteel van Eskihisar met uitzicht over de Marmarazee.Vervolgens vertrekken we met de bus naar Izmit. Dat is een uur rijden. In Izmit bezoeken we een museum met voorwerpen die gevonden zijn bij opgravingen en waar oude turkse  klederdrachten, gewoontes en ambachten zijn te zien.
Afvalverwerking
De volgende stop is bij het afvalverwerkingsbedrijf Izaydas.
Daar krijgen we plastic hoesjes om de schoenen om te mogen gaan lunchen in de kantine. 'De nieuwe mode' volgens een heel gezellige Turkse juf. De directeur van het bedrijf vertelt over hun manier van afvalverwerking. Tot onze verbazing wordt het meeste afval hier begraven. Hiervoor wordt wel eerst een ondoorlatende laag aangebracht in de grond. Verder valt het grote aantal straathonden op de afvalhopen op. Het vervuilde afval wordt verbrand. De stoom die hierbij ontstaat wordt omgezet in energie. In dit gebied wordt gemiddeld 1kg afval pp  per dag geproduceerd.
Naturkoy 
Omdat het steeds regent, wordt het bewandelen van de Kartepe berg uit het programma gehaald en gaan we tot slot naar Naturkoy in Masukiye. Dit is een park met restaurantjes langs een rivier met watervalletjes.

Geen opmerkingen: