Love the nature, save the future!

Alle details vinden over dit bijzondere Comeniusproject, surf snel naar: www.lovethenature.yolasite.com.

woensdag 9 mei 2012

SP Dag 4: Water en zee

De temperatuur is weer hoog in Spanje: meer dan 25 graden Celsius in de ochtend. Zitten wij hier in het benauwde Nederland met iedere keer als ik buiten kom een stortbui op mijn hoofd. Ik krijg bijna medelijden met onze delegatie als ik het verslag lees :).

Desiree en Niek zijn helemaal in het Spaanse opgegaan. Ik dacht bijna dat ze verdwenen waren, maar zonet heb ik de eerste regels van Niek gekregen, daar zullen we het voorlopig mee moeten doen.
Vandaag was het heel leuk alleen een beetje te warm. Het zeewater was weer heel koud. Voor de rest wat het goed en leuk.

Hier het verslag van meneer Abrahams en meneer Mertens:
Vandaag, woensdag, was het een meer relaxte dag. Niet zoveel lopen, in elk geval. Met een touringcar zijn we op pad geweest. Eerst naar een experimenteel onderzoeksstation voor waterzuivering. Op verschillende manieren wordt er geprobeerd om het afvalwater van een dorp van zo'n 2300 mensen zo 'economisch' mogelijk weer te zuiveren. In verschillende proefveldjes wordt gekeken of de natuurlijke manieren of de biochemische manieren het meest geschikt zijn en welke combinatie hiervoor moet worden gemaakt. Een Spaanstalige brochure maakt veel duidelijk. Petjes en zonnebrand beschermden ons tegen de nu al felle zon en het is pas tien uur in de morgen. Afzien!

Daarna vertrekt de bus naar een grote kapel aan de rand van een lagune. Rondom de kapel staan vele huizen, maar de meeste zijn niet bewoond. De kapel is zeer beroemd in Andalusië vanwege de Mariabedevaarten aan het einde van de meimaand. Vanuit de hele streek komt men dan naar de kapel om Maria te vereren. Dat doet men met de auto of op de traditionele manier: per paard. Vandaar dat alle straten er onverhard zijn, ter bescherming van de hoeven van de paarden. In die periode is het een drukte van belang in het spookdorp, nu is het er nagenoeg uitgestorven, op wat toeristen na. In de lagune huizen flamingo's. Vanaf de rand van de lagune zijn ze goed te zien met een verrekijker. Bovendien is het er lekker zitten om te lunchen.

Désiree en Niek zijn intussen druk aan het communiceren met leerlingen uit andere landen. Vooral met enkele Franse kinderen zijn veel contacten en dat is goed om te zien. De Fransen hebben namelijk geen gastgezin en zijn dus van andere kinderen afhankelijk om Engels te praten. Dat gaat nu steeds beter,  mede dankzij de twee Hollanders. Onze busreis vervolgt naar een nationaal park. In het park woont de Spaanse Lynx, maar we hebben geen lynx gezien. Ook geen rechts. Midden in het park staat een vrij nieuw paleis, gebouwd in 1960. Er huizen veel vogels, met name zwaluws, rondom het paleis. En dan is het eindelijk zo ver. De bus zet koers naar het strand. Volgens José - de Spaanse directeur - moet het water er heerlijk zijn om te zwemmen, maar aangezien het in Zuid-Spanje ook pas enkele dagen boven de 25 graden is, hebben wij onze twijfels. En het blijkt aardig te kloppen. Meneer Mertens probeert onze gids duidelijk te maken dat de normale watertemperaturen voor Zuid-Spanje op dit moment - na enkele warme dagen - nog lang niet behaald zal zijn. En hij heeft gelijk. Het zandstrand is lekker warm, maar het water is nog erg koud. Toch deed een frisse duik wonderen.

Inmiddels zijn de kinderen weer bij hun gastgezinnen en zijn de docenten weer in het hotel. Dag drie van de conferentie zit er nagenoeg op. 
Saludar! Enrico Abrahams + José Mertens

2 opmerkingen:

Frank Hessels zei

Ben benieuwd naar het succes van de waterzuivering. Wordt het water na zuivering al gebruikt voor bv. Irrigatie of is de techniek nog niet zo ver?
Geniet van een leerzaam bezoek!
25 graden is niet echt een straf ...

eduardkamstra zei

De verslagen zorgen er wel voor dat de reis goed te volgen is. Zien er prima uit tot zover. Veel leerplezier en vergeet niet een beetje te genieten....

Groet.